Product Details

Alianca Baga Brut Reserva

   Denominação de Origem Controlada

10

Karakteristieken

Oogstjaar: 2014
Alcohol: 12.5%
Wijnhuis: Alianca Vinhos de Portugal
Regio: Bairrada
Alianca Vinhos de Portugal

Meer dan 80 jaar geschiedenis
Gesticht in 1927 door 11 partners onder het leiderschap van Domingos Silva en Angelo Neves in Sangalhos (Anadia). Reeds van in de beginperiode is Alianca gaan exporteren naar Brazilie, Afrika en Europese landen. Op vandaag word meer dan 50% van de totale productie geexporteerd naar ongeveer 60 landen wereldwijd. Alianca staat bekend voor de schuimwijnen (espumantes) en de brandy, maar ook de stille wijnen worden zeker gewaardeerd. Quinta dos Quatro Ventos, Quinta da Garrida, Quinta da Terrugem and Quinta das Baceladas zijn enkele van de brands die reeds verscheiden awards wegkaapten op internationale concours.
In 2007 werd Bacalhoa Vinhos de Portugal de grootste aandeelhouder in Alianca, wat betekende dat de naam werd gewijzigd in Alianca Vinhos de Portugal. Dit leidde tot grootse investeringen in Sangalhos, waar met de opening van het Alianca Underground Museum een gigantisch tunnelmuseum werd ingericht met een grote varieteit aan kunst, van archeologische vondsten tot etnografische kunstwerken, mineralen en fossielen, keramische tegels, etc, uit de collecties van Jose Berardo.

foto's: http://fotos.talaetrade.be/#!album-25

Bairrada

Bevindt zich in centraal Portugal tussen de steden Aveiro en Coimbra. In totaal telt de streek 18.000 ha wijngaarden. De max. productie voor rode wijnen ligt op 55hl per ha, voor witte, rose en mousserende wijnen is dit 70hl per ha. De bodem bestaat hoofzakelijk uit kalksteen, klei en zand. Het klimaat heeft warme zomers, milde winters en natte lente.
Deze streek werd in 1979 officieel erkend als DOC, bevindt zich tussen de stedelijke centra Agueda en Coimbra en strekt zich uit over een lengte van ca. 40 km. De kwaliteit van de wijnen uit de Bairrada wordt echter al eeuwenlang geroemd. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 20.000 ha. Er wordt aanzienlijk meer rode wijn geproduceerd dan witte of rose. Druivesoorten o.a.: Wit: Bical, Maria Gomes, Rabo de Ovelha. Rood: Baga, Castelo en Moreto.

Baga

blauw
Portugese druivensoort voor rode wijn. Deze soort wordt vooral gebruikt in Bairrada en Dao. De druif heeft een dikke schil en levert wijnen met een geur en smaak van zwarte bessen.
indien hij volledige rijping heeft gekend geeft de druif goede bewaarwijnen.
De wijn is zeer tanninerijk, heeft veel kleur en een goede zuurgraad. Aangeraden wordt deze een lange tijd te bewaren (12-tal jaren).
Men tracht de wijn wat toegankelijker te maken door te vinifiëren zonder stelen en door slechts kort schilcontact toe te staan bij de gisting.
De wijnen hebben een laag alcoholgehalte.