Product Details

Alianca Vinho Verde

   Denominação de Origem Controlada

7

Karakteristieken

Oogstjaar: 2015
Alcohol: 10%
Wijnhuis: Alianca Vinhos de Portugal
Regio: Vinho Verde
Alianca Vinhos de Portugal

Meer dan 80 jaar geschiedenis
Gesticht in 1927 door 11 partners onder het leiderschap van Domingos Silva en Angelo Neves in Sangalhos (Anadia). Reeds van in de beginperiode is Alianca gaan exporteren naar Brazilie, Afrika en Europese landen. Op vandaag word meer dan 50% van de totale productie geexporteerd naar ongeveer 60 landen wereldwijd. Alianca staat bekend voor de schuimwijnen (espumantes) en de brandy, maar ook de stille wijnen worden zeker gewaardeerd. Quinta dos Quatro Ventos, Quinta da Garrida, Quinta da Terrugem and Quinta das Baceladas zijn enkele van de brands die reeds verscheiden awards wegkaapten op internationale concours.
In 2007 werd Bacalhoa Vinhos de Portugal de grootste aandeelhouder in Alianca, wat betekende dat de naam werd gewijzigd in Alianca Vinhos de Portugal. Dit leidde tot grootse investeringen in Sangalhos, waar met de opening van het Alianca Underground Museum een gigantisch tunnelmuseum werd ingericht met een grote varieteit aan kunst, van archeologische vondsten tot etnografische kunstwerken, mineralen en fossielen, keramische tegels, etc, uit de collecties van Jose Berardo.

foto's: http://fotos.talaetrade.be/#!album-25

Vinho Verde

Dit gebied strekt zich uit over de hele kuststreek ten noorden van de Douro tot aan de grens met Spanje en omvat ca. 10% van het hele land. De Vinho Verde is een vrolijke, jonge en vrije wijn. Helder geel van kleur met een verfijnde fruitige smaak, fris en elegant. Druivesoorten o.a.: Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Avesso en Pederna.
Alcoholpercentage: vanaf 8,5%.
Dit gebied is een van de vochtigste van heel Europa. Jaarlijks valt hier ca. 3000 millimeter regen. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heerst er een mild en vochtig zeeklimaat met een warme zomer en een milde winter.
De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit verweringsmateriaal van graniet (bedekt met zand) dat arm is aan voedingsstoffen. Langs de rivieren is de bodem alluviaal met zand en klei.

Trajadura

groen
Trajadura is een vroegrijpende druivensoort die aromatische wijnen levert in de Vinho Verde.
Trajadura is ziekteresistent en heeft een tamelijk hoge opbrengst. De druif moet vroeg geoogst worden omdat anders de zuurheid verloren gaat. Hij wordt meestal gemengd met wijn van Loureiro.
Van smaak zijn de wijnen citroenachtig en peperachtig.


Loureiro

groen
Loureiro word enkel geteeld in de streek Alto Minho, het hart van de Vinho Verde regio.
Het is een druivenras welke reeds decennia lang de originele smaak van Vinho Verde-wijnen mee bepaald.
Overwegende aroma's zijn sinaansappel en perzik.
Wordt meestal in combinatie gebruikt met Alvarinho en/of Trajadura.