Quinta da Escusa Harvest
€ 12
Karakteristieken
Oogstjaar: 2016
Alcohol: 14%
Wijnhuis: Casa Romana Vini
Regio: Tejo
Casa Romana Vini
Casa Romana Vini is een wijnhuis met een Quinta zowel in de regio Lisboa als in de regio Tejo. De wijnmakerij bevindt zich in Alguber (Lisboa) op Quinta do Porto Nogueira, waar sinds de zomer van 2019 ook hun Boutique Winery Hotel is geopend. Hier worden wijnen gemaakt van zowel autochtone druivenrassen als van internationaal gerenomeerde rassen als Pinot Noir en Sauvignon Blanc. In de Tejo regio ligt Quinta da Escusa, amper een 15-tal kilometer verwijderd van de wijnmakerij, maar toch in een ander wijnregio. Een wijnhuis om in het oog te houden!
Tejo
De Ribatejo is een erg vruchtbaar gebied dat ten noorden van Lissabon ligt in de wijde, ietwat vlakke vallei van de Taag. De kwaliteit van de wijnen uit de Ribatejo heeft in de afgelopen jaren een radicale verandering ondergaan. Vroeger werden de meeste wijngaarden dichtbij de rivier aangeplant. In het recente verleden zijn er veel beplantingen geweest en er worden wijngaarden op de steenachtige en zanderige hellingen hoog boven de rivierbedding aangelegd. Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode en rose wijnen en minimum van 11% voor witte, 10,5% voor mousserende en 17,5% voor generosos.Er heerst een mild Middellandse Zeeklimaat met niet te hete zomers en niet erg koude winters zonder vorst. Gemiddeld valt er 550 millimeter regen per jaar.
De bodem is zeer vruchtbaar en is voor het grootste gedeelte alluviaal (klei, zand) met soms graniet in de ondergrond.
Castelao
Syrah
Alicante Bouschet
De Alicante Bouschet is een kruising tussen de Grenache noir en de Petit Bouschet. De Petit Bouschet was al een kruising tussen de Teinturier du Cher en de Aramon. De Alicante Bouschet is een van de weinige druivenrassen met rood vruchtvlees.
Hoewel de druif een hoge opbrengst per hectare kan genereren, is terugsnoeien vereist wanneer men er een mooie cepagewijn van wil maken. Bij een blend van verschillende druivenrassen kan deze druif voor mooi rood fruit, in de geur en smaak van de wijn zorgen.
Door zijn dikke schil heeft deze druif een warm klimaat nodig om tot volle rijkdom te komen