Wijnregio : 'Bairrada'

Bairrada Bairrada

Bevindt zich in centraal Portugal tussen de steden Aveiro en Coimbra. In totaal telt de streek 18.000 ha wijngaarden. De max. productie voor rode wijnen ligt op 55hl per ha, voor witte, rosé en mousserende wijnen is dit 70hl per ha. De bodem bestaat hoofzakelijk uit kalksteen, klei en zand. Het klimaat heeft warme zomers, milde winters en natte lente.
Deze streek werd in 1979 officieel erkend als DOC, bevindt zich tussen de stedelijke centra Águeda en Coimbra en strekt zich uit over een lengte van ca. 40 km. De kwaliteit van de wijnen uit de Bairrada wordt echter al eeuwenlang geroemd. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 20.000 ha. Er wordt aanzienlijk meer rode wijn geproduceerd dan witte of rosé. Druivesoorten o.a.: Wit: Bical, Maria Gomes, Rabo de Ovelha. Rood: Baga, Castelo en Moreto. Alcoholpercentage: 11%Aangewezen druiven voor wijnregio 'Bairrada'

Touriga Nacional (blauw)

Touriga Nacional
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.

Arinto (groen)

Arinto
Witte druivensoort. Wordt Pedernã genoemd in het Vinho Verde gebied. Dit is één van de druivensoorten met het grootste potentieel voor de productie van kwaliteits witte wijnen in Portugal. Schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Bucelas. De Arinto druif produceert wijn met een intens en uniek aroma, met een prettige, verse en fruitige smaak. Zijn vrij hoge gehalte aan zuren produceert een vrij zuurrijke most die zich goed leent voor gisting op vat en het ouderen in de fles.

Alfrocheiro (blauw)

Portugese druivensoort voor rode wijn. Deze soort is vooral aangeplant in de Dao, Bairrada en in Alentejo. Hij geeft kleur-intensieve wijnen die veelal versneden worden, met andere soorten vermengd. Het alcoholgehalte is hoog. Kleine, compacte druiven, heel donkerblauw van kleur, met een stevige schil. Synoniem voor: Tinta Bastardinha, Tinta Francesa de Viseu

Bical (groen)

Bical
Witte druivensoort uit Portugal. Meest bekend als soort in de Dao regio onder naam Borrados das Moscas. Deze tamelijk robuuste druif heeft een goed productie maar is gevoelig voor meeldauw. De wijn combineert een hoog zuurgehalte met een hoog alcoholpercentage en kan na enkele jaren op fles honingzoet worden. Bical heeft de naam aromatisch te zijn, maar veel moderne monocépages geven hier weinig blijk van. Schilcontact voor fermentatie schijnt echter een licht zeep en bloemachtig aroma te geven. De wijn kan goed bewaard worden.

Baga (blauw)

Baga
Portugese druivensoort voor rode wijn. Deze soort wordt vooral gebruikt in Bairrada en Dao. De druif heeft een dikke schil en levert wijnen met een geur en smaak van zwarte bessen. indien hij volledige rijping heeft gekend geeft de druif goede bewaarwijnen. De wijn is zeer tanninerijk, heeft veel kleur en een goede zuurgraad. Aangeraden wordt deze een lange tijd te bewaren (12-tal jaren). Men tracht de wijn wat toegankelijker te maken door te vinifiëren zonder stelen en door slechts kort schilcontact toe te staan bij de gisting. De wijnen hebben een laag alcoholgehalte.

Rabo de Ovelha (groen)

Rabo de Ovelha
Portugese druivensoort voor witte wijn. De druiven hebben een hoog suikergehalte en groeien in grote lange trossen.

Fernao Pires (groen)

Fernao Pires
Een van de meest aangeplante Portugese druivensoorten voor witte wijn. Van deze soort worden zowel mousserende als droge stille als zoete wijnen gemaakt.

Cerceal (groen)

Cerceal
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dão wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad. Vooral gebruikt in de Dão, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.

Jaen (blauw)

Jaen
Portugese druivensoort voor rode wijn. De druivensoort geeft relatief zachte wijnen met niet veel tannines en overige zuren.


Wijnen uit wijnregio 'Bairrada'

foto naam prijs
Alianca Baga Brut Reserva schuimwijnAlianca Baga Brut Reserva
artikel nr. : 1020
€ 10
Bairrada Baga rode wijnBairrada Baga
artikel nr. : 422
€ 60
Bairrada Reserva witte wijnBairrada Reserva
artikel nr. : 420
€ 7
Bairrada Reserva rode wijnBairrada Reserva
artikel nr. : 421
€ 7
Campolargo Arinto witte wijnCampolargo Arinto
artikel nr. : 413
€ 17
Os Corvos da Vinha rode wijnOs Corvos da Vinha
artikel nr. : 416
€ 15