Wijnregio : 'Algarve'

Algarve Algarve

Algarve is het meest zuidelijk gelegen gebied van het Portugese vasteland. De wijnbouw in de Algarve is de laatste 50 jaar echter dramatisch gedaald. De wijngaarden werden verdreven door de citrusplantages, golfbanen en hotelcomplexen. In samenwerking met de wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw aanplanten van wijngaarden en hun wijnkelders en productiemethoden te moderniseren. Hun doel is om de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen. Vier regio's mogen de DOC benoeming gebruiken voor hun wijnen: Lagoa, Lagos, Portimão en Tavira. Het hoofdmoot van de wijnen uit de Algarve zijn echter nog steeds eenvoudige landwijnen.
Het klimaat is mediterraan en zeer mild, ook in de winter. Het is er droog en zonnig en er valt weinig regen. Door het hoge aantal zonuren per jaar zijn de druiven zeer suikerrijk. Het klimaat is eigenlijk te warm voor wijnbouw.
De bodem van de Algarve bestaat voornamelijk uit zand met wat grind gelegen op een rotsige ondergrond.Aangewezen druiven voor wijnregio 'Algarve'

Arinto (groen)

Arinto
Witte druivensoort. Wordt Pedernã genoemd in het Vinho Verde gebied. Dit is één van de druivensoorten met het grootste potentieel voor de productie van kwaliteits witte wijnen in Portugal. Schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Bucelas. De Arinto druif produceert wijn met een intens en uniek aroma, met een prettige, verse en fruitige smaak. Zijn vrij hoge gehalte aan zuren produceert een vrij zuurrijke most die zich goed leent voor gisting op vat en het ouderen in de fles.

Castelao (blauw)

Castelao
Castelao=Periquita Druivensoort voor rode wijn uit Portugal. De niet te zware wijnen van deze druif combineren een aangename zachtheid met lekker frambozenfruit. In het midden van de 19e eeuw werd deze soort aangeplant door JoseMaria da Fonseca in de wijngaard ´Cova de Periquita vandaar de naam Periquita.

Siria (groen)

Siria
De druif Siria word geteeld in het Portugese binnenland, namelijk in de hoger gelegen streken van de Beira Interior (Castelo Rodrigo) en de Dao-regio waar ze beter bekend staat onder de namen Alvadurao, Codega of Crato Branco. Si?ria is een heel productief druivenras met kleine druiven. De wijnen zijn heel delicaat, fris en elegant.

Malvasia Fina (groen)

Malvasia Fina
Één van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (Één van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.


Wijnen uit wijnregio 'Algarve'

foto naam prijs
Marques dos Vales Grace Vineyard witte wijnMarques dos Vales Grace Vineyard
artikel nr. : 221
€ 17
Marques dos Vales Grace Vineyard rode wijnMarques dos Vales Grace Vineyard
artikel nr. : 223
€ 17
Marques dos Vales Grace Vineyard Touriga Nacional rode wijnMarques dos Vales Grace Vineyard Touriga Nacional
artikel nr. : 224
€ 17
Marques dos Vales Grace Vineyard Viognier witte wijnMarques dos Vales Grace Vineyard Viognier
artikel nr. : 222
€ 17
Marques dos Vales Selecta rode wijnMarques dos Vales Selecta
artikel nr. : 217
€ 8
Marques dos Vales Selecta witte wijnMarques dos Vales Selecta
artikel nr. : 215
€ 8
Marques dos Vales Selecta roseMarques dos Vales Selecta
artikel nr. : 216
€ 8