Wijnregio : 'Madeira'

Madeira Madeira

Madeira is een vulkanische eiland dat steil uit de zee oprijst, en is een autonome provincie van Portugal. Madeira is gelegen op een afstand van 850 kilometer ten zuidwesten van Portugal. Wijnbouw wordt bedreven tot een hoogte van 800 meter.Madeira kent zeer vele kleine percelen met wijnbouw. De teelt wordt voornamelijk bedreven op kleine terrassen die vaak zeer oud zijn, daardoor is mechanisatie nauwelijks mogelijk. Het alcoholpercentage moet minstens 9% bedragen.
De opbrengst mag maximaal 80 hectoliter per hectare opleveren
De wijnen moeten minimaal drie jaar worden opgeslagen.
Het klimaat is subtropisch met milde winters en gematigde zomers. Het zuidelijke deel van het eiland is warmer dan het noordelijke Er is veel regenval.
Het eiland is van vulkanische origine, de kleiachtige bodem bestaat daarom voornamelijk uit verweerde tufsteen en basalt. Daartussen vindt men humus.Aangewezen druiven voor wijnregio 'Madeira'

Malvasia Fina (groen)

Malvasia Fina
Één van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (Één van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.

Cerceal (groen)

Cerceal
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dão wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad. Vooral gebruikt in de Dão, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.

Tinta Miuda (blauw)

Tinta Miuda
Portugese druivensoort voor rode wijn. De wijnen van deze druif kunnen een intense smaak hebben met een kruidige toon. Synoniemen: Tintilla de Rota, Graciano, Morrastel (niet te verwarren met monastrell)


Wijnen uit wijnregio 'Madeira'

foto naam prijs
Justino's Fine Rich 3 Years Madeira portJustino's Fine Rich 3 Years Madeira
artikel nr. : 150
€ 13
Justino's Fine Rich 5 Years Madeira portJustino's Fine Rich 5 Years Madeira
artikel nr. : 151
€ 18