Wijnregio : 'Dao'

Dao Dao

Gelegen ten zuiden van de Douro is dit een van de bekendste en oudste wijngebieden van Portugal met een oppervlakte van ca. 20.000 ha.
De witte wijnen zijn helder geel van kleur, licht en fris, met een fruitige smaak.
De rode wijnen zijn robijnrood van kleur en hun nobel karakter komt met name bij wat langere rijping tot uiting, als de wijn nog milder en zachter en bijna stroperig wordt. Druivesoorten o.a.: Wit: Encruzado, Assario-Branco, Borrado das Moscas. Rood: Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Pinheiro, Tinta Roriz. Alcoholpercentage: 11%.Aangewezen druiven voor wijnregio 'Dao'

Touriga Nacional (blauw)

Touriga Nacional
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.

Alfrocheiro (blauw)

Portugese druivensoort voor rode wijn. Deze soort is vooral aangeplant in de Dao, Bairrada en in Alentejo. Hij geeft kleur-intensieve wijnen die veelal versneden worden, met andere soorten vermengd. Het alcoholgehalte is hoog. Kleine, compacte druiven, heel donkerblauw van kleur, met een stevige schil. Synoniem voor: Tinta Bastardinha, Tinta Francesa de Viseu

Bical (groen)

Bical
Witte druivensoort uit Portugal. Meest bekend als soort in de Dao regio onder naam Borrados das Moscas. Deze tamelijk robuuste druif heeft een goed productie maar is gevoelig voor meeldauw. De wijn combineert een hoog zuurgehalte met een hoog alcoholpercentage en kan na enkele jaren op fles honingzoet worden. Bical heeft de naam aromatisch te zijn, maar veel moderne monocépages geven hier weinig blijk van. Schilcontact voor fermentatie schijnt echter een licht zeep en bloemachtig aroma te geven. De wijn kan goed bewaard worden.

Aragonez (blauw)

Aragonez
Een typisch Portugese druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Aragonez heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit. Synoniem: Tinta Roriz.

Malvasia Fina (groen)

Malvasia Fina
Één van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (Één van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.

Cerceal (groen)

Cerceal
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dão wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad. Vooral gebruikt in de Dão, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.

Jaen (blauw)

Jaen
Portugese druivensoort voor rode wijn. De druivensoort geeft relatief zachte wijnen met niet veel tannines en overige zuren.


Wijnen uit wijnregio 'Dao'

foto naam prijs
Boas Vinhas roseBoas Vinhas
artikel nr. : 410
€ 7.5
Encosta da Vinha witte wijnEncosta da Vinha
artikel nr. : 417
€ 7.5
Encosta da Vinha rode wijnEncosta da Vinha
artikel nr. : 418
€ 7.5
Quinta da Fonte do Ouro Late Harvest witte wijnQuinta da Fonte do Ouro Late Harvest
artikel nr. : 408
€ 15
Quinta da Garrida rode wijnQuinta da Garrida
artikel nr. : 424
€ 9
Quinta da Garrida witte wijnQuinta da Garrida
artikel nr. : 423
€ 9
Quinta da Garrida Reserva rode wijnQuinta da Garrida Reserva
artikel nr. : 425
€ 12
Quinta de Fonte do Ouro roseQuinta de Fonte do Ouro
artikel nr. : 402
€ 10
Quinta de Fonte do Ouro witte wijnQuinta de Fonte do Ouro
artikel nr. : 403
€ 10.5
Quinta de Fonte do Ouro rode wijnQuinta de Fonte do Ouro
artikel nr. : 404
€ 10.5
Quinta de Fonte do Ouro Reserva witte wijnQuinta de Fonte do Ouro Reserva
artikel nr. : 405
€ 15
Quinta de Fonte do Ouro Reserva rode wijnQuinta de Fonte do Ouro Reserva
artikel nr. : 406
€ 15
Quinta de Fonte do Ouro Touriga Nacional rode wijnQuinta de Fonte do Ouro Touriga Nacional
artikel nr. : 407
€ 25