Wijnregio : 'Beiras'

Beiras Beiras

De regio Beiras heeft een Vinho Regional benaming en bestaat uit drie subregio's: Beira Litoral gelegen bij de kust, Beira Alta in het heuvelland en Terras de Sicó ten zuiden van Coimbra. Het is een zeer groot wijnbouwgebied, het gebied ligt ten zuiden Vinho Verde en Trás-os-Montes en ten noorden van de Estremadura, Ribatejo en Alentejo. Beiras strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan de Spaanse grens. Het geografische gebied bestaat uit vijf kwaliteitsregio's: Dão, Bairrada, Beira Interior, Lafões (IPR) en Távora-Varosa.
Het gebied is tamelijk bergachtig.Aangewezen druiven voor wijnregio 'Beiras'

Touriga Nacional (blauw)

Touriga Nacional
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.

Arinto (groen)

Arinto
Witte druivensoort. Wordt Pedernã genoemd in het Vinho Verde gebied. Dit is één van de druivensoorten met het grootste potentieel voor de productie van kwaliteits witte wijnen in Portugal. Schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Bucelas. De Arinto druif produceert wijn met een intens en uniek aroma, met een prettige, verse en fruitige smaak. Zijn vrij hoge gehalte aan zuren produceert een vrij zuurrijke most die zich goed leent voor gisting op vat en het ouderen in de fles.

Touriga Franca (blauw)

Touriga Franca
Druivensoort die uiterst geschikt is voor hete regio's. Behoort tot de beste en populairste cultivars voor de portproductie in de Douro streek. Het is een zeer productief ras. De wijn heeft een goed zuurgehalte, bevat veel tannine en levert zachte, lichte, fruitige en aromatische wijnen.

Bical (groen)

Bical
Witte druivensoort uit Portugal. Meest bekend als soort in de Dao regio onder naam Borrados das Moscas. Deze tamelijk robuuste druif heeft een goed productie maar is gevoelig voor meeldauw. De wijn combineert een hoog zuurgehalte met een hoog alcoholpercentage en kan na enkele jaren op fles honingzoet worden. Bical heeft de naam aromatisch te zijn, maar veel moderne monocépages geven hier weinig blijk van. Schilcontact voor fermentatie schijnt echter een licht zeep en bloemachtig aroma te geven. De wijn kan goed bewaard worden.

Aragonez (blauw)

Aragonez
Een typisch Portugese druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Aragonez heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit. Synoniem: Tinta Roriz.

Siria (groen)

Siria
De druif Siria word geteeld in het Portugese binnenland, namelijk in de hoger gelegen streken van de Beira Interior (Castelo Rodrigo) en de Dao-regio waar ze beter bekend staat onder de namen Alvadurao, Codega of Crato Branco. Si?ria is een heel productief druivenras met kleine druiven. De wijnen zijn heel delicaat, fris en elegant.

Rabo de Ovelha (groen)

Rabo de Ovelha
Portugese druivensoort voor witte wijn. De druiven hebben een hoog suikergehalte en groeien in grote lange trossen.

Fernao Pires (groen)

Fernao Pires
Een van de meest aangeplante Portugese druivensoorten voor witte wijn. Van deze soort worden zowel mousserende als droge stille als zoete wijnen gemaakt.

Malvasia Fina (groen)

Malvasia Fina
Één van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (Één van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.

Cerceal (groen)

Cerceal
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dão wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad. Vooral gebruikt in de Dão, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.


Wijnen uit wijnregio 'Beiras'

foto naam prijs