Reisinfo

Home > Reisinfo > cultuur


Mercado de Barcelos

Barcelos, gelegen nabij Braga, ten noorden van Porto, is vooral bekend om de "Haan van Barcelos" deze keramiek-haantjes, welke te verkrijgen zijn in alle afmetingen mogen op vandaag toch het symbool van Portugal genoemd worden,de oorsprong komt van de legende, welke de lokale bevolking u graag zal vertellen. De artisanato-verkopers bieden deze aan rond de centrale fontein van de marktplaats, waar elke donderdag één van de grootste markten van Portugal plaatsvind. U vind er werkelijk alles, van kledij, tot meubilair, lederwaren, groenten en fruit, regionale lekkernijen en zelfs, zoals in Portugal nog de gewoonte is, de lokale tuinier die er zijn vruchten aan de man probeert te brengen.

Vinho Verde

Dit gebied strekt zich uit over de hele kuststreek ten noorden van de Douro tot aan de grens met Spanje en omvat ca. 10% van het hele land. De Vinho Verde is een vrolijke, jonge en vrije wijn. Helder geel van kleur met een verfijnde fruitige smaak, fris en elegant. Druivesoorten o.a.: Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Avesso en Pederna.
Alcoholpercentage: vanaf 8,5%.
Dit gebied is een van de vochtigste van heel Europa. Jaarlijks valt hier ca. 3000 millimeter regen. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heerst er een mild en vochtig zeeklimaat met een warme zomer en een milde winter.
De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit verweringsmateriaal van graniet (bedekt met zand) dat arm is aan voedingsstoffen. Langs de rivieren is de bodem alluviaal met zand en klei.