Reisinfo

Home > Reisinfo > cultuur


Aliança underground Museum

In de tunnels van de wijnmakerij Aliança, gelegen in Anadia (Bairrada) bevind zicht een heus museum. Opgevat als de "subway" van Londen, zijn alle gangen en zalen bewegwijzerd met de gekende blauw-rode borden. Het museum toont een deel van de collectie van Sr. José Manuel Berardo, eigenaar van Bacalhôa en Aliança Vinhos.

https://www.bacalhoa.pt/enoturismo/alianca-underground-museum

Bairrada

Bevindt zich in centraal Portugal tussen de steden Aveiro en Coimbra. In totaal telt de streek 18.000 ha wijngaarden. De max. productie voor rode wijnen ligt op 55hl per ha, voor witte, rose en mousserende wijnen is dit 70hl per ha. De bodem bestaat hoofzakelijk uit kalksteen, klei en zand. Het klimaat heeft warme zomers, milde winters en natte lente.
Deze streek werd in 1979 officieel erkend als DOC, bevindt zich tussen de stedelijke centra Agueda en Coimbra en strekt zich uit over een lengte van ca. 40 km. De kwaliteit van de wijnen uit de Bairrada wordt echter al eeuwenlang geroemd. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 20.000 ha. Er wordt aanzienlijk meer rode wijn geproduceerd dan witte of rose. Druivesoorten o.a.: Wit: Bical, Maria Gomes, Rabo de Ovelha. Rood: Baga, Castelo en Moreto.