Reisinfo

Home > Reisinfo > steden


Aveiro

Bij een bezoek aan Aveiro ontdekt men een landschap dat gedomineerd wordt door water.
Aveiro is gelegen aan zee en aan de ria en wordt doorkruist door kanalen waarop de moliceiro-boten rondvaren. Deze slanke, kleurrijke boten die vroeger dienden om algen en zeewier uit de Ria te halen, worden nu gebruikt voor toeristische boottochten. U kunt de stad ook moeiteloos te voet bezoeken want alles is vlak. Wie van fietsen houdt, kan gebruik maken van de ”bugas” –fietsen die door de gemeente Aveiro gratis ter beschikking worden gesteld.
Aveiro beschikt over een aantal gebouwen in Art Nouveau die u zeker niet mag missen. De meeste bevinden zich langs het hoofdkanaal, maar er zijn ook enkele huizen buiten de traditionele routes of zelfs buiten de stad. De ligging van de gebouwen kunt u terugvinden in de gids die te verkrijgen is bij de toeristische dienst. U kunt meer te weten komen over deze stijl in het Museum dat aan dit thema is gewijd.
Een andere plaats die u niet mag missen is het Museu de Aveiro, dat is ondergebracht in het klooster Convento de Jesus. Hier kunt u het mausoleum van prinses Infanta Joana en het vergulde houtsnijwerk (talha dourada) binnen in de kerk bewonderen. Het vergulde houtsnijwerk is ook overvloedig aanwezig in het interieur van de Capela do Senhor das Barrocas en iets minder uitbundig in de kerk Igreja da Misericórdia, waarvan het maniëristische portaal in het oog springt. Wie houdt van hedendaagse Portugese architectuur mag zeker de gebouwen van de universiteit niet missen.
Een van de symbolen van de stad is een zoetigheid op basis van eieren en suiker – de “ovos moles”, die worden verkocht in kleine houten vaatjes of omhuld met een laagje hostiedeeg in verschillende formaten. Maar voor we aan de zoetigheden beginnen, kunnen we onze honger stillen met heerlijke gerechten uit de zee, zoals zeevruchten, gegrilde vis of vissoep (caldeirada) en het typische palinggerecht dat wordt geserveerd als soep of escabeche.

Bairrada

Bevindt zich in centraal Portugal tussen de steden Aveiro en Coimbra. In totaal telt de streek 18.000 ha wijngaarden. De max. productie voor rode wijnen ligt op 55hl per ha, voor witte, rose en mousserende wijnen is dit 70hl per ha. De bodem bestaat hoofzakelijk uit kalksteen, klei en zand. Het klimaat heeft warme zomers, milde winters en natte lente.
Deze streek werd in 1979 officieel erkend als DOC, bevindt zich tussen de stedelijke centra Agueda en Coimbra en strekt zich uit over een lengte van ca. 40 km. De kwaliteit van de wijnen uit de Bairrada wordt echter al eeuwenlang geroemd. De wijngaarden beslaan een oppervlakte van ca. 20.000 ha. Er wordt aanzienlijk meer rode wijn geproduceerd dan witte of rose. Druivesoorten o.a.: Wit: Bical, Maria Gomes, Rabo de Ovelha. Rood: Baga, Castelo en Moreto.