Product Details

Quinta da Escusa Reserva

   Vinho regional

23

Karakteristieken

Oogstjaar: 2015
Alcohol: 13.5%
Wijnhuis: Casa Romana Vini
Regio: Tejo
Casa Romana Vini

Casa Romana Vini is een wijnhuis met een Quinta zowel in de regio Lisboa als in de regio Tejo. De wijnmakerij bevindt zich in Alguber (Lisboa) op Quinta do Porto Nogueira, waar sinds de zomer van 2019 ook hun Boutique Winery Hotel is geopend. Hier worden wijnen gemaakt van zowel autochtone druivenrassen als van internationaal gerenomeerde rassen als Pinot Noir en Sauvignon Blanc. In de Tejo regio ligt Quinta da Escusa, amper een 15-tal kilometer verwijderd van de wijnmakerij, maar toch in een ander wijnregio. Een wijnhuis om in het oog te houden!

Tejo

De Ribatejo is een erg vruchtbaar gebied dat ten noorden van Lissabon ligt in de wijde, ietwat vlakke vallei van de Taag. De kwaliteit van de wijnen uit de Ribatejo heeft in de afgelopen jaren een radicale verandering ondergaan. Vroeger werden de meeste wijngaarden dichtbij de rivier aangeplant. In het recente verleden zijn er veel beplantingen geweest en er worden wijngaarden op de steenachtige en zanderige hellingen hoog boven de rivierbedding aangelegd. Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode en rose wijnen en minimum van 11% voor witte, 10,5% voor mousserende en 17,5% voor generosos.Er heerst een mild Middellandse Zeeklimaat met niet te hete zomers en niet erg koude winters zonder vorst. Gemiddeld valt er 550 millimeter regen per jaar.
De bodem is zeer vruchtbaar en is voor het grootste gedeelte alluviaal (klei, zand) met soms graniet in de ondergrond.

Touriga Nacional

blauw
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.


Syrah

blauw
Een zeer sterke druivensoort voor rode wijn en kruidige rose. De wijnen van de syrah hebben een hoog tannine-gehalte, zonder stroef te zijn. Ze ruiken en smaken naar blauw fruit zoals bosbessen en bramen, met een sterk gekruide toon van vers gemalen peper en andere kruiden.


Alicante Bouschet

blauw
De druif is een teinturier; dat wil zeggen dat hij rood vruchtvlees heeft.
De Alicante Bouschet is een kruising tussen de Grenache noir en de Petit Bouschet. De Petit Bouschet was al een kruising tussen de Teinturier du Cher en de Aramon. De Alicante Bouschet is een van de weinige druivenrassen met rood vruchtvlees.
Hoewel de druif een hoge opbrengst per hectare kan genereren, is terugsnoeien vereist wanneer men er een mooie cepagewijn van wil maken. Bij een blend van verschillende druivenrassen kan deze druif voor mooi rood fruit, in de geur en smaak van de wijn zorgen.
Door zijn dikke schil heeft deze druif een warm klimaat nodig om tot volle rijkdom te komen


Sousao

blauw
Deze druivensoort is rond 1790 naar de regio Minho en aan de oevers van de Douro rivier gebracht, het uiterste noord-westen van Portugal, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds de belangrijkste druivensoort is. De naam die toen al werd gebruikt was Sousao en dit ras werd voornamelijk gebruikt om Port donkerder te kleuren. DNA-onderzoek heeft in de jaren 90 van de 20ste eeuw een einde gemaakt aan een discussie en waar uiteindelijk ondubbelzinnig werd aangetoond dat Sousao en Vinhao eenzelfde druif zijn.

Gemiddeld tot late bloei en daardoor ook relatief laat rijp, is deze druif vooral bekend om
zijn uiterst diepe kleur, zo diep zelfs dat het lijkt alsof het vruchtvlees zelf rood is. De zeer dikke schil zorgt ervoor dat deze soort bijna totaal ongevoelig is voor schimmels en andere ziektes. De zuurtegraad is zeer hoog en de smaak verraadt tonen van kersen en bosvruchten. Deze druif vormt de basis van de beste wijnen die uit deze streek komen en aangezien het tannine-gehalte hoog is,kan de wijn ruim bewaard worden, in goede jaren zelfs tot 15-20 jaar.