Product Details

Taboadella Villae

   Denominação de Origem Controlada

12

Karakteristieken

Oogstjaar: 2019
Alcohol: 13.5%
Wijnhuis: Taboadella
Regio: Dao
Taboadella

Taboadella bestaat uit 40 hectare wijngaarden tussen Vale do Pereiro en Vale do Sequeiro, op een hoog driehoekig plateau van 400-530 m hoogte, met glooiende hellingen naar het zuidoosten en een zonnige ligging op het zuiden en westen.

De bergketens beschermen de wijngaard tegen het Atlantische weer en de bittere winden uit Spanje, wat resulteert in een microklimaat dat perfect gelegen is en waar maritieme en continentale invloeden elkaar ontmoeten.

De wijngaarden worden niet geïrrigeerd, met behoud van traditionele kwaliteiten en typiciteit in de 18 percelen allemaal ‘geïntegreerd’ in één systeem, gekenmerkt door een plantdichtheid van 3500 planten per hectare en een gemiddelde productie van 4000 kg per hectare. In de jaren tachtig werd de wijngaard gedeeltelijk herplant, met de introductie van Tinta Roriz en Encruzado, Cerceal-Branco en Borrado das Moscas (Bical). Momenteel (2020) is de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 30 jaar, maar er staan er ook van minstens 100 jaar oud

De Taboadella-wijngaard werd geplant op een gemakkelijk te bewerken kwartsgranietgronden, met een laag wateropnemend vermogen. De genetische en historische erfenis in Taboadella, met wijnstokken die in deze bodems op 400 - 530 m hoogte zijn geplant, geeft een langzame rijping en grote elegantie, complexiteit en fraîcheur; een unieke eigenschap, dat alleen Taboadella aan zijn eigen wijnstokken kan verlenen.

Dao

Gelegen ten zuiden van de Douro is dit een van de bekendste en oudste wijngebieden van Portugal met een oppervlakte van ca. 20.000 ha.
De witte wijnen zijn helder geel van kleur, licht en fris, met een fruitige smaak.
De rode wijnen zijn robijnrood van kleur en hun nobel karakter komt met name bij wat langere rijping tot uiting, als de wijn nog milder en zachter en bijna stroperig wordt. Druivesoorten o.a.: Wit: Encruzado, Assario-Branco, Borrado das Moscas. Rood: Alfrocheiro Preto, Jaen, Tinta Pinheiro, Tinta Roriz.

Bical

groen
Witte druivensoort uit Portugal. Meest bekend als soort in de Dao regio onder naam Borrados das Moscas. Deze tamelijk robuuste druif heeft een goed productie maar is gevoelig voor meeldauw. De wijn combineert een hoog zuurgehalte met een hoog alcoholpercentage en kan na enkele jaren op fles honingzoet worden. Bical heeft de naam aromatisch te zijn, maar veel moderne monocepages geven hier weinig blijk van. Schilcontact voor fermentatie schijnt echter een licht zeep en bloemachtig aroma te geven. De wijn kan goed bewaard worden.


Cerceal

groen
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dao wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad.
Vooral gebruikt in de Dao, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.


Encruzado

groen
Deze cultivar, die een matige productie kent, heeft een hoog alcoholgehalte en heeft het vermogen om bijna de perfecte balans tussen suikers en zuurtegraad te behouden. Hij levert droge, fruitige aromatische wijnen voort in een van Portugal's top wijnregio's, Dao, maar ook in mindere mate in de regio Lisboa begint deze druif haar weg te vinden. De wijn verbetert indien hij gedurende 2-3 jaar rijping heeft op eikenhouten vaten en op de fles. Kenmerkt
delicate aroma's van rozen en viooltjes en een licht notie van citrus. U komt deze druif zowel als monocepage als in blend tegen, en heeft een buitengewoon verouderingspotentieel.