Product Details

H.A.C. Alyantiju

   Vinho regional

55

Karakteristieken

Oogstjaar: 2017
Wijnhuis: Herdade Aldeia de Cima
Regio: Alentejo
Herdade Aldeia de Cima

Sant'Anna is een klein dorpje nabij Portel, gelegen aan de oude Romeinse heerweg tussen Evora en Beja langs de zuidelijke grens van de Alto Alentejo regio. De naam Sant'Anna was voor het eerst geregistreerd in de eerste helft van de 18de eeuw, na de heropbouw van de oude middeleeuwse kerk tussen de 2 vroegere dorpen, Sima (boven) en Baxo (beneden), zo staat het opgetekend in de geschriften omtrent de stad Portel uit de periode tussen 1722 en 1832, welke worden bewaard in het archief van Vila Vi├žosa. De bevolking kwam in deze regio wonen voor de vruchtbare gronden. Het was in het dorp "Sima" dat Herdade Aldeia de Cima werd gesticht in 1758.Het huidige project van Luisa Amorim bestaat in het vervallen domein opbieuw op te waarderen, om er Premium wijnen te produceren. Daarvoor werden ook de wijngaarden, welke zich op de nabijgelegen heuvels bevinden, volledig heraangelegd. Wat niet alledaags is in de wijnregio Alentejo is dat er gekozen werd om de wijnstokken in terrasbouw te gaan aanplanten, net zoals gebruikelijk is in de regio Douro.

Alentejo

Alentejo is een zuid-centraal gebied in Portugal. In totaal telt de streek 14.000 ha wijngaarden. De max. productie voor rode wijnen ligt op 55hl. per ha, voor rose en witte wijnen is dit 70hl. per ha. Alentejo is heet! Tijdens de zomermaanden schijnt de zon genadeloos. In juli en augustus zijn temperaturen boven de 40 graden niet ongewoon.
De bodem is zeer gevarieerd en kan bestaan uit kalk, verweerde graniet, zandsteen, leisteen of klei.

Alicante Bouschet

blauw
De druif is een teinturier; dat wil zeggen dat hij rood vruchtvlees heeft.
De Alicante Bouschet is een kruising tussen de Grenache noir en de Petit Bouschet. De Petit Bouschet was al een kruising tussen de Teinturier du Cher en de Aramon. De Alicante Bouschet is een van de weinige druivenrassen met rood vruchtvlees.
Hoewel de druif een hoge opbrengst per hectare kan genereren, is terugsnoeien vereist wanneer men er een mooie cepagewijn van wil maken. Bij een blend van verschillende druivenrassen kan deze druif voor mooi rood fruit, in de geur en smaak van de wijn zorgen.
Door zijn dikke schil heeft deze druif een warm klimaat nodig om tot volle rijkdom te komen