wijnregio Details

Azoren

De Azoren zijn een eilandengroep die in het midden van de Atlantische Oceaan liggen op zowat 1600 kilometer afstand van Lissabon. Tegenwoordig hebben de eilanden drie IPR benamingen: Picos en Biscoitos maken versterkte wijnen, Graciosa maakt droge witte wijnen.
De tamelijk zure en dunne wijn is ten dele bestemd voor het maken van een generoso en de eigen consumptie.
De Azoren hebben een gematigd klimaat met het hele jaar door tamelijk veel regen en weinig zon.
De rotsachtige bodem van de eilanden is vulkanisch met veel basalt en een bovenlaag van klei die erg vruchtbaar is.

 
Arinto

groen
Witte druivensoort. Wordt Pederna genoemd in het Vinho Verde gebied. Dit is een van de druivensoorten met het grootste potentieel voor de productie van kwaliteits witte wijnen in Portugal. Schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Bucelas. De Arinto druif produceert wijn met een intens en uniek aroma, met een prettige, verse en fruitige smaak. Zijn vrij hoge gehalte aan zuren produceert een vrij zuurrijke most die zich goed leent voor gisting op vat en het ouderen in de fles.


Fernao Pires

groen
Een van de meest aangeplante Portugese druivensoorten voor witte wijn. Van deze soort worden zowel mousserende als droge stille als zoete wijnen gemaakt.


Malvasia Fina

groen
Een van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (een van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.