wijnregio Details

Tavora e Varosa

De DOC regio Tavora e Varosa ligt in het wijnbouwgebied Beiras. Het gebied ligt ten noord-westen van Beiras, ten noorden van Dao en ten zuiden van Douro. De wijngaarden iggen vooral aan de voet van de Serra da Nave. Het vroegere IPR gebied Encostas de Nave werd volledig opgenomen in dit DOC gebied.
De rode wijnen moeten minimaal 11.5%Vol alcohol bevatten, de witte wijnen 11%Vol. De productie mag maximaal 55hl per hectare bedragen voor rode wijnen en 60hl per hectare voor witte wijnen. Er word relatief veel mousserende wijn geproduceerd van de Malvasia druif, maar ook Chardonnay.
We hebben hier te maken met een gematigd klimaat met een tamelijk hete zomer en lange, koude winters.
De terroir bestaat hoofdzakelijk uit verweerde granietbodems en leisteen.

 
Chardonnay

groen
Internationaal geteeld druivenras. Meestal wordt chardonnay gerijpt of gefermenteerd op eikenhout, welke zijn aroma en smaak beinvloed. Verder vind men nog de aroma's van perzik, meloen, ananas, boter, geroosterd brood en noten terug.


Touriga Nacional

blauw
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.


Touriga Franca

blauw
Druivensoort die uiterst geschikt is voor hete regio's. Behoort tot de beste en populairste cultivars voor de portproductie in de Douro streek. Het is een zeer productief ras. De wijn heeft een goed zuurgehalte, bevat veel tannine en levert zachte, lichte, fruitige en aromatische wijnen.


Bical

groen
Witte druivensoort uit Portugal. Meest bekend als soort in de Dao regio onder naam Borrados das Moscas. Deze tamelijk robuuste druif heeft een goed productie maar is gevoelig voor meeldauw. De wijn combineert een hoog zuurgehalte met een hoog alcoholpercentage en kan na enkele jaren op fles honingzoet worden. Bical heeft de naam aromatisch te zijn, maar veel moderne monocepages geven hier weinig blijk van. Schilcontact voor fermentatie schijnt echter een licht zeep en bloemachtig aroma te geven. De wijn kan goed bewaard worden.


Aragonez

blauw
Een typisch Portugese druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Aragonez heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit. Synoniem: Tinta Roriz.


Trincadeira

blauw
synoniem = Tinta Amarela, Preto martinho. Portugese druivensoort voor rode wijn die voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van port. Deze soort, die een goede kleur geeft, is niet erg bestand tegen rot en kan snel tegen oogsttijd makkelijk en snel overrijpen. Komt ook voor in de Dao en Alentejo.


Castelao

blauw
Castelao=Periquita Druivensoort voor rode wijn uit Portugal. De niet te zware wijnen van deze druif combineren een aangename zachtheid met lekker frambozenfruit. In het midden van de 19e eeuw werd deze soort aangeplant door JoseMaria da Fonseca in de wijngaard ´Cova de Periquita vandaar de naam Periquita.


Siria

groen
De druif Siria word geteeld in het Portugese binnenland, namelijk in de hoger gelegen streken van de Beira Interior (Castelo Rodrigo) en de Dao-regio waar ze beter bekend staat onder de namen Alvadurao, Codega of Crato Branco. Siria is een heel productief druivenras met kleine druiven. De wijnen zijn heel delicaat, fris en elegant.


Rabo de Ovelha

groen
Portugese druivensoort voor witte wijn. De druiven hebben een hoog suikergehalte en groeien in grote lange trossen.


Fernao Pires

groen
Een van de meest aangeplante Portugese druivensoorten voor witte wijn. Van deze soort worden zowel mousserende als droge stille als zoete wijnen gemaakt.


Malvasia Fina

groen
Een van de oudste druivensoorten voor witte wijn. Tegenwoordig steeds minder in de mode en langzaam verdwijnend uit de meeste gebieden. Wordt nog wel verbouwd in enkele regio's in Portugal en op Madeira (een van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira). De wijnen zijn aan de zware kant, hebben een duidelijke notengeur en goed zuur. Malvasia is de belangrijkste druivensoort in Madeira.


Cerceal

groen
Witte cultivar die vooral gebruikt wordt voor de witte Dao wijnen. Het ras Cerceal dat gebruikt wordt in Bairrada, Douro en op Madeira is een andere cultivar. Cerceal branco is een zeer productieve cultivar die vroeg rijpt en aromatische en alcoholrijke wijnen levert met een fraai boeket en een goede zuurgraad. Vooral gebruikt in de Dao, maar wordt ook elders in Portugal geteeld.


Gouveio

groen
De Gouveio is de Portugese naam van de bekende Spaanse Godello druif. Eind vorige eeuw bijna uitgestorven, maar sinds kort staat hij weer helemaal terug. Een echte kwaliteitsdruif, die aromatische wijnen geeft. Van frisse limoen en perzik tot amandelen en een intrigerende kruidigheid. En dat rijke pallet combineert de Gouveio met een zacht, vloeiend mondgevoel.


Rufete

blauw
De Rufete druif is een lastig te verbouwen druif, zo lastig dat hij in Spanje bijna uitgestorven is en eigelijk alleen nog staat aangeplant in het achterland van Salamanca. In Portugal is er meer van te vinden onder de naam Tinta Pinheira. Er zijn ook genetisch sterke overeenkomsten met Touriga Nacional Rufete heeft een goede zuurgraad en de dunne schil van de druiven zorgt voor milde tannines en een lichte kleur. Het aroma van rufete is interessant, vooral omdat het met geen een andere druif te vergelijken is Rufete heeft kruidig fruit met veel florale tonen en de wijnen hebben een fijne zuurgraad.


Viosinho

groen
Deze druif is redelijk gevoelig voor meeldauw en botrytis. Dankzij de goede balans tussen de zuurgraad en de aanwezige suikers, kan de kwaliteit uitstekend worden en krijgt men frisse, maar toch krachtige aromatische wijnen, die ook na een aantal jaren nog prima te drinken zijn. De tannines die uit de eiken vaten worden gehaald zorgen dat lagering goed mogelijk is. Vaak wordt de druif gebruikt in blends met bijvoorbeeld de Rabigato en de Gouveio.