wijnregio Details

Vinho Verde

Dit gebied strekt zich uit over de hele kuststreek ten noorden van de Douro tot aan de grens met Spanje en omvat ca. 10% van het hele land. De Vinho Verde is een vrolijke, jonge en vrije wijn. Helder geel van kleur met een verfijnde fruitige smaak, fris en elegant. Druivesoorten o.a.: Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Avesso en Pederna.
Alcoholpercentage: vanaf 8,5%.
Dit gebied is een van de vochtigste van heel Europa. Jaarlijks valt hier ca. 3000 millimeter regen. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan heerst er een mild en vochtig zeeklimaat met een warme zomer en een milde winter.
De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit verweringsmateriaal van graniet (bedekt met zand) dat arm is aan voedingsstoffen. Langs de rivieren is de bodem alluviaal met zand en klei.

 
Alvarinho

groen
Alvarinho is een bijzonder aromatische druivensoort voor witte wijn met een dikke schil. Deze soort kan goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. Vooral in Vinho Verde regio is de Alvarinho volop aangeplant. Mits goed behandeld en met een laag rendement kunnen de licht gekleurde wijnen aromatisch zijn met een goed alcoholpercentage. In smaak en geur treft men abrikoos, perzik en citrus.


Trajadura

groen
Trajadura is een vroegrijpende druivensoort die aromatische wijnen levert in de Vinho Verde. Trajadura is ziekteresistent en heeft een tamelijk hoge opbrengst. De druif moet vroeg geoogst worden omdat anders de zuurheid verloren gaat. Hij wordt meestal gemengd met wijn van Loureiro. Van smaak zijn de wijnen citroenachtig en peperachtig.


Loureiro

groen
Loureiro word enkel geteeld in de streek Alto Minho, het hart van de Vinho Verde regio. Het is een druivenras welke reeds decennia lang de originele smaak van Vinho Verde-wijnen mee bepaald. Overwegende aroma's zijn sinaansappel en perzik. Wordt meestal in combinatie gebruikt met Alvarinho en/of Trajadura.