wijnregio Details

Tejo

De Ribatejo is een erg vruchtbaar gebied dat ten noorden van Lissabon ligt in de wijde, ietwat vlakke vallei van de Taag. De kwaliteit van de wijnen uit de Ribatejo heeft in de afgelopen jaren een radicale verandering ondergaan. Vroeger werden de meeste wijngaarden dichtbij de rivier aangeplant. In het recente verleden zijn er veel beplantingen geweest en er worden wijngaarden op de steenachtige en zanderige hellingen hoog boven de rivierbedding aangelegd. Het alcoholpercentage moet minstens 11,5% bedragen, voor de rode en rose wijnen en minimum van 11% voor witte, 10,5% voor mousserende en 17,5% voor generosos.Er heerst een mild Middellandse Zeeklimaat met niet te hete zomers en niet erg koude winters zonder vorst. Gemiddeld valt er 550 millimeter regen per jaar.
De bodem is zeer vruchtbaar en is voor het grootste gedeelte alluviaal (klei, zand) met soms graniet in de ondergrond.

 
Touriga Nacional

blauw
Wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in de port. Touriga Nacional is een vroeg rijpe druif met een diepe kleur en een intens aroma van rood fruit, rozen en viooltjes. Rijke tannines zijn ook kenmerkend voor deze druif.


Arinto

groen
Witte druivensoort. Wordt Pederna genoemd in het Vinho Verde gebied. Dit is een van de druivensoorten met het grootste potentieel voor de productie van kwaliteits witte wijnen in Portugal. Schijnt afkomstig te zijn uit het gebied Bucelas. De Arinto druif produceert wijn met een intens en uniek aroma, met een prettige, verse en fruitige smaak. Zijn vrij hoge gehalte aan zuren produceert een vrij zuurrijke most die zich goed leent voor gisting op vat en het ouderen in de fles.


Alfrocheiro

blauw
Portugese druivensoort voor rode wijn. Deze soort is vooral aangeplant in de Dao, Bairrada en in Alentejo. Hij geeft kleur-intensieve wijnen die veelal versneden worden, met andere soorten vermengd. Het alcoholgehalte is hoog. Kleine, compacte druiven, heel donkerblauw van kleur, met een stevige schil. Synoniem voor: Tinta Bastardinha, Tinta Francesa de Viseu


Baga

blauw
Portugese druivensoort voor rode wijn. Deze soort wordt vooral gebruikt in Bairrada en Dao. De druif heeft een dikke schil en levert wijnen met een geur en smaak van zwarte bessen. indien hij volledige rijping heeft gekend geeft de druif goede bewaarwijnen. De wijn is zeer tanninerijk, heeft veel kleur en een goede zuurgraad. Aangeraden wordt deze een lange tijd te bewaren (12-tal jaren). Men tracht de wijn wat toegankelijker te maken door te vinifiëren zonder stelen en door slechts kort schilcontact toe te staan bij de gisting. De wijnen hebben een laag alcoholgehalte.


Aragonez

blauw
Een typisch Portugese druivensoort voor rode wijn, die vroeg rijp is. De Aragonez heeft een dikke schil en brengt wijnen voort met een diepe kleur, met weinig alcohol en die lang bewaard kan worden zonder kleur te verliezen. De wijn heeft een fruitige smaak en geur, met weinig zuur en sommige wijnen hebben iets van specerijen en rood fruit. Synoniem: Tinta Roriz.


Trincadeira

blauw
synoniem = Tinta Amarela, Preto martinho. Portugese druivensoort voor rode wijn die voornamelijk gebruikt wordt voor het maken van port. Deze soort, die een goede kleur geeft, is niet erg bestand tegen rot en kan snel tegen oogsttijd makkelijk en snel overrijpen. Komt ook voor in de Dao en Alentejo.


Castelao

blauw
Castelao=Periquita Druivensoort voor rode wijn uit Portugal. De niet te zware wijnen van deze druif combineren een aangename zachtheid met lekker frambozenfruit. In het midden van de 19e eeuw werd deze soort aangeplant door JoseMaria da Fonseca in de wijngaard ´Cova de Periquita vandaar de naam Periquita.


Rabo de Ovelha

groen
Portugese druivensoort voor witte wijn. De druiven hebben een hoog suikergehalte en groeien in grote lange trossen.


Fernao Pires

groen
Een van de meest aangeplante Portugese druivensoorten voor witte wijn. Van deze soort worden zowel mousserende als droge stille als zoete wijnen gemaakt.